vineri, 19 noiembrie 2010



Indagra 2010


Targul anual Indagra desfasurat sub patronajul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este dedicat prezentarii echipamentelor şi produselor pentru agricultură, zootehnie şi industrie alimentară.Referindu-ma doar la ramurile care tin de medicina veterinara, Indagra prezinta toate noutatile si ofertele de pe piata pornind de la diverse rase de animale, programe de ameliorare, sisteme de crestere si de productie, nutritie adecvata, adapostire si ingrijire.Notiunile invatate la disciplinele de nutritie, cresterea animalelor, sisteme de productie animaliera m-au ajutat sa recunosc rasele de animale si sa inteleg modul de functionare a anumitor echipamente (utilizate in ferme), sa apreciez animalele dupa clasa de bonitare, sa recunosc un defect de aplomb si nu numai.
Toti comerciantii de la standurile targului au prezentat diverse inovatii din domeniul cresterii animalelor, unele mai mult sau mai putin atractive ce se refereau la scaderea cheltuielilor de productie si implicit la cresterea veniturilor prin alinierea echipamentelor la nivel european.
In contiuare voi prezenta toate informatiile pe care le-am dobandit in urma vizitei la acest targ, cu detalii pe specii diferentiate.

Taurine
Probabil cele mai multe standuri erau dedicate taurinelor datorita importantei lor considerabile atat la nivel global cat si national.Daca e sa comparam utilitatea acestor animale in zootehnie, in Romania balanta atarna mai mult spre productia de lapte, comparativ cu alte tari unde este in echilibru (productia de lapte este la fel de importanta ca si sursa de carne).
In cadrul targului au fost expuse rase precum Baltata Germana, Charolais, Limousine, metisi Baltata Romaneasca x Blanc Bleu Belge, Jersey, Sura de Stepa, Bivolul Romanesc, Bruna, Baltata Romaneasca-Simmental, Baltata Romaneasca, Montbeliarde.Aceste taurine erau insotite de fise informative cu date privind: proprietarul si locul de provenienta, numarul matricol, data nasterii, originea materina si paterna si performantele de productie.Totodata, am aflat ca animalelor de ferma nu li se dau nume ca animalelor de companie, ci doar unul folosit in actele de inregistrare.
Echipamentele utilizate pentru linia de sacrificare cat si pentru recoltarea laptelui trebuie sa fie realizate din inox, precum si cele din industria farmaceutica veterinara dar Uniunea Europeana nu admite folosirea aceluiasi inox atat pentru echipament utilizat in zootehnie cat si in domeniul farmaciei veterinare, in fiecare caz in parte difera seria acestui material.Voi prezenta diverse echipamente care mi-au atras atentia:
Producatorii din acest domeniu au venit cu echipamente moderne si aprobate de Uniunea Europeana.Exista dispozitive ce indeparteaza mecanic paharul de muls de pe fiecare mamelon fara a fi necesara interventia unui ingrijitor la fiecare vaca, echipamente de spalat instalatia de muls pe tot traseul laptelui printr-un consum redus si constat de apa, dezinfectie si programare pe calculator (optional) a ciclurilor de spalare.
Un alt aparat modern este cel de inregistrat si programat pentru utilizarea si calibrarea pulsatorului, evidentierea vacilor si a cantitatii de lapte produse.
Exista iesle speciale dotate cu adapatori care permit vacilor sa manance confortabil, din metal galvanizat si tratat in asa fel incat sa nu retina frigul si sa permita hranirea individuala fara posibilitatea accesului animalului de alaturi, lucru foarte util in cazul animalelor supuse unor regimuri sau tratamente.Pe aceleasi principiu sunt si cusetele.
Carucioarele mobile pentru mulsul vacilor sunt adaptate pentru a consuma o cantitate mai mica de energie iar cu unul singur se pot mulge simultan doua vaci .
Am vazut adapatori clasice, din otel inoxidabil cu capacitate de 125 sau 250 de litri dar si adapatori automate, animalul trebuie sa atinga cu botul spre adapatoate si astfel se elibereaza o anumita cantitate de apa.Recipientul este realizat din metal vopsit cu poliester electrostatic cu rol anticoroziv si care se pastreaza igienic.
In rest, multe echipamente au ramas in formula clasica, ma refer la aparatul pentru scarpinat (electric sau nu), gard electric pentru a impiedica apropiererea animalului, platforma mobila pentru imobilizarea animalului, fronturi de furajare cu pasaj pentru om, boxe pentru vitei, etc.


Porcine

Nu departe de standul Facultatii de Medicina Veterinara era si un birou informativ al Asociaţiei Crescătorilor de Suine din Austria ( VŐS ) .Aceasta asociatie dispune de o reţea foarte densă de crescători şi staţiuni de însămânţare care se întinde pe întreg teritoriul Austriei, fiind astfel în stare să ofere animale de reproducţie şi material seminal de prima categorie. VŐS a pus bazele şi furnizează un program pentru dezvoltarea ţărilor din Europa de Est. Datorită existenţei îndelungate pe piaţă a firmei VŐS şi performanţelor obţinute de membri şi clienţii acesteia, firma VŐS este îndreptăţită şi calificată să presteze servicii de consultanţă în ceea ce priveşte toate problemele de producţie a porcilor, începând de la construcţia grajdurilor, modalităţi de hrănire a porcinelor, modalităţi de administrare a activităţii într-o fermă, probleme de microclimat din grajd (temperatura, umiditatea, puritatea aerului) care să asigure sănătatea porcilor şi igiena mediului în care trăiesc, şi nu în ultimul rând probleme legate de înseminare artificială. Serviciile sunt bazate pe un sistem computerizat ce ofera asistenţă permanentă clienţilor.
Prin colaboratorii din Romania, VOS are ca principal obiectiv dezvoltarea unui program de îmbunătăţire şi ridicare a performanţelor fermierilor din România. Pentru aceasta, Asociaţia fermierilor din Austria oferă sprijinul lor de consultanţă pentru tehnologii de producţie şi management, furnizează vieri şi scroafe la cele mai înalte performanţe, asigură partea de însămânţare artificială a celor mai performanţi vieri din laboratorul de IA din Austria.
Produsii oferiti se caracterizeaza prin vitalitate si stabilitate, eficienta la ingrasare, calitate burna a carnii.Rase din porgramul ÖHYB disponibile pentru comercializare:
Ö-HYB F1 - Hibridul rezistent la stres, pentru o exploatare rentabilă, calităţi materne deosebite, membre stabile.
Marele Alb - Scroafe rezistente la stres cu calităti materne excelente, cea mai bună calitate a cărnii, fertilitate inalta.
Pietrain - Linia paternă pentru carne cu continut redus de grăsime si un bun randament de tăiere. Fiind foarte stabili la stres oferă o foarte bună calitate a cărnii, apti pentru montă, valorifică eficient furajele.
Landrace - O rasă rezistentă la stres, partenerul ideal pentru hibridizare, randament de ingrăsare mare, constituţie fizică mare, sporuri zilnice considerabile.
Duroc – din cauza grasimii intramusculare, Durocul mosteneste la incrucisare o calitate extraordinara a carnii, foarte rezistent impotriva stresului si bolilor, uniformizeaza purceii din punctul de pedere al tipului si au o baza puternica.
Performanţe porci ÖHYB:
• Greutate la tăiere: 110kg
• Spor mediu zilnic: 884g
• Vârsta la 110 kg: 177 zile
• Rata de conversie a furajelor: 2,43
• Grăsime parte posterioară: 2,23 cm
• Conţinutul carne macră: 60,5%
• Procent suncă: 29%
• Suprafaţa ochiului de muşchi: 58,7 cm2
• Pierdere prin picurare: 5%
25% din scroafe, cu performanţele cele mai bune ajung la:

• Fătări pe scroafă pe an: 2,38
• Purcei fătaţi vii pe scroafă pe an: 30,5
• Purcei înţărcaţi pe scroafă pe an: 26,4
• Întoarceri ale căldurilor: 8 %

Alaturi de nutritia adecvata, pentru obtinerea productiilor sunt foarte importante amenajarea adaposturilor si tehnica de climatizare.Exista boxe de maternitate pentru pozitionare longitudianala sau (si) oblica in acelasi timp.Cele pentru pozitionare longitudinala si oblica prezinta unele avantaje: jgheab mobil pentru o igiena perfecta, inaltimea constructiei poate fi schimbata fara scule, se reduc pierderile de purcei datorita sistemului de franare a scroafei, jumatate din boxa putand fi ridicata si deschisa spre lateral.
Sistemul de furajare Compident al producatorului Schulz se conformeaza cerintelor UE referitoare la furajarea animalelor. Mai presus de toate, el satisface cerintele unui sistem modern de furajare in care cel mai important este animalul.

COMPIDENT permite :
• Hranirea a 80 de animale/centru
• Hranire individuala datorita sistemului de identificare cu emitatori TIRIS
• Se poate folosi in centre de hranire noi sau deja existente pe podea din paie, podea total sau semi despicata
• Management imbunatatit prin utilizarea computerului
• Procesul de selectie automat faciliteaza managementul animalelor
• Centru de hranire adaptat pentru scroafe in vederea unei aprovizionari mai bune de energie si economisirea hranei.

Atitudinea relaxata si apropiata de animale determina:
• Mai multe fatari bune si greutate mai mare la nastere
• Animale vioaie datorita conditiilor ideale de crestere
• Fatare sigura si rapida a purceilor
• Fatari multiple datorita duratei de viata mai mari a scroafelor
Computerele sistemului Compident sunt la inaltime datorita interfetei placute cu utilizatorul , functionalitatii si nu in ultimul rand datorita sigurantei datelor.Acestea asigura Inalta performanta in hranirea porcinelor, Planificare perfecta si management optim al furajarii.
Tehnica profesionala de climatizare in cresterea animalelor incepe de la comanda si controlul ventilatiei, incalzirii, de la sisteme de umidificare pana la filtrarea aerului evacuat.Sistemele de ventilatie sunt in concordanta cu conditiile constructive ale halei, tipul si varsta animalului.
Sunt disponibile diferite tipuri de admisii pentru sistemele de ventilatie.Alegerea lor depinde de categoria de varsta, tipul constructiei si conditiile climaterice, fiecare sistem putand fi realizat in functie de dorinta fermierului.
> tavan GRP
> tavan perforat
> canale din panel perforat
> ventilatie prin tavan, ventilatie „usa- coridor“
> elemente de admisie a aerului
> distributor aer
> ventilatie „pardoseala-coridor“

Mai nou, se pot asigura protectia contra incendiilor si optimizarea climei cu un singur aparat care functioneaza pe sistemul SAFE-n-COOL, o tehnica moderna de recunoastere timpurie a incendiilor pentru hale cu combatere cu prin vapori de aer.In afara de aceasta, sistemul este utilizat si pentru imbunatatirea sistemica a climei din interiorul halei.

Cabaline
Printre rasele de cai prezentate la Indagra, au fost: Calul de Bucovina, Calul Romanesc de Sport, Lipitan, Hutul, Gidran, Pur Sange Englez, Poney Shetland, Frizian
Fiecare animal era insotit de o fisa de prezentare ce oferea informatii despre : numele calului, rasa, propietar, herghelia, anul nasterii, sex, dimensiuni, clasa de bonitare pedigreu si
carecteristicile rasei.


Gat golas de Transilvania ................................. Boxa pentru porci



Baltata Romaneasca-Simmental











Taur de reproductie Rasa Baltata Germana







Porc vietnamez

n

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu