duminică, 31 octombrie 2010

NOU IN CAMERA....


Cainele, pisica, hamsterul, papagalul, pestii, dihorul si multe alte vietati au devenite animale populare care se gasesc tot mai mult in casele oamenilor.Unii le cresc din dragoste, altii fac o afacere din aceasta activitate sau le iau ca pe un moft, adica din snobism, pentru ca au aflat ei ca ''se poarta'' anumite animale de companie.De exemplu, unii isi cumpara caini puternici de talie mare care impun agresivitate si protectie,in timp ce catelusii din categoria toys sunt accesorii vestimentare. Cei mai multi se ataseaza de aceste animale indiferent de infatisarea lor, daca au coada scurta sau defecte de aplomb.
Saracia oamenilor este resimtita si de animalele acestora.Foarte multi proprietari isi hranesc necorespunzator companionii, se rezuma la hrana ieftina(si multa) care e obtinuta din deseuri si nu are calitati nutritive , nu respecta regimul de hrana in concordanta cu varsta si afectiunile acestora , ori consulta foarte rar medicul veterinar.
O locuinta fara un animal mi se pare statica, lipsita de viata, imi induce o stare de plictiseala, monotonie si inactivitate. Astfel de spatii nu ma reprezinta, inca din copilarie am avut alaturi de mine cel putin un necuvantator , ca sa nu mai spun ca am gazduit si numarul maxim posibil.
Pentru locuinta de la Braila cuvantul cheie este FELINA , iar mai nou camerei mele de camin din Agronomie i se atribuie cuvantul ROZATOR.Eu si colegii de camera am cazut de acord sa adoptam un porcusor de Guineea.Familia lui nu l-a mai dorit , a invocat ca era chinuit de alti semeni din specia lui si cine stie care ar mai fi motivele
Animalutul are 2 ani impliniti, are roba de culoare neagra cu alb(e avocat), o mica pata portocalie pe cap iar nasul si mucoasa labiala de culoare roz.Este cam rotund, cred ca intr-o saptamana mananca aproximativ greutatealui corporala.Membrele posteriare sunt asemenea unor bete de chibrit infipte intr-un cartof.
Unul dintre colegii de camera il striga Anton, desi este total inconstient de acest nume si de oricare altul, ca sa-i atragi atentia, este suficient sa pronunti orice cuvant sau sa il ademenesti cu legume sau fructe.
Nu are simtul masurii cand e vorba de hrana, incalca chiar si regulile elementare de igiena: mananaca, doarme si se spala in acelasi loc unde isi face necesitatile fiziologice.Ii place sa aiba asternutul foarte subtire, eventualul surplus din locul de odihna il indeparteaza fara discutie.
Hrana lui este alcatuita din legume si fructe proaspete, alaturi de radacinoase si cereale.Nu-i place sa consume acelasi tip de hrana consecutiv, insa eu il mai pacalesc, desi ceea ce-i ofer sunt adevarate delicatese.
Ideea adoptarii unui rozator in camera dateaza de anul trecut , insa abia acum cateva saptamani s-a concretizat.Ingrijirea acestuia este mult mai minutioasa decat cea a unei pisici, iar mie imi lasa impresia ca nu e pe deplin multumit de conditiile pre care i le ofer.Pisica pare ceva mai recunoscatoare ,e mai intelegatoare si mult mai afectuoasa.
Indiferent de ce animal ingrijesti, hrana corespunzatoare si spatiul necesar miscarii acestora sunt factorii primordiali pentru cresterea lor adecvata.







duminică, 10 octombrie 2010

Light, camera, action !


O saptamana de cand sunt in Bucuresti...Primele zile nu prea au fost pe placul meu insa acum m-am impacat cu gandul ca a inceput un nou an universitar si ca trebuie sa imi schimb total programul .
Am stat aproape 8 ore la coada pentru a-mi ocupa locul in camin.Aceste ore nesfarsite au insemnat un calvar: nu am mancat, nu am baut apa sa ma hidratez, am stat numai in picioare si in aglomeratie.Din atmosfera aceea de infern nu au lipsit reprosurile si insultele, batjocura adresate organizatorilor si administratiei caminului.Studentele nu s-au lasat mai prejos decat baietii cand a fost vorba de scandal: au folosit toata gama posibila de cuvinte obscene, au tipat la maxim si s-au imbrancit din rasputeri.
Locuiesc in aceeasi camera de anul trecut cu inca 2 persoane: un coleg de facultate si unul dintre cei cu care am impartit incaperea si anul trecut.
Decorul camerei de la 131 a ramas neschimbat, un element de noutate il constituie prezenta nevinovatilor blatari(gandaci de bucatarie, desi termenul nu e nici pe departe corect).Pana acum am folosit o fiola de insecticid dar cu siguranta urmeaza si a doua.Sunt niste vietuitoare total lipsite de aparare care nu ne vor raul, maxim doar mancarea.Problema este ca nu sunt prea curate si pot transmite microbi.Desi sunt niste vietuitoare foarte simple din punct de vedere taxonomic, ma fascineaza extraordinar anatomia si modul lor de viata.Membrele lor foarte fragile care sustin intregul corp, le permit sa se deplaseze cu viteza impresionanta pentru marimea lor si sfideaza legea gravitationala: merg pe pereti, pe tavan, nu se dezechilibreaza.
Intr-un colt al camere s-a pripasit un paianjen care si-a amenajat o panza rudimentara. Colegii mei nu l-au observat sau poate nu ii dau importanta, doar eu il mai urmaresc din cand in cand cu mare atentie.In panza acestuia s-a prins un gandac, asa cum este si firesc, paianjenul meu nu umbla dupa mancare, traieste dupa principul "trebuie sa pice ceva".Era prea tarziu sa-l pot "salva", asa ca micul oportunist s-a ospatat pe cinste.Din acesta a ramas doar partea chitinoasa, asemanatoare unei dantelarii foarte fine.Paianjenul isi face siesta de cateva zile si a uitat de tot de ingrijirea panzei.Desi speciile de paianjen sunt in numar de aproape 40.000, doar cateva zeci sunt veninoase.
..Si restul de schimbari nedorite: caminul s-a scumpit enorm comparativ cu anul trecut, pretul abonamentului la metrou s-a dublat, cartile nu iti mai permit sa faci economie la bani.
A disparut piatra cubica de pe bulevardul Kiseleff,
iar toamna si-a intrat in drepturi.

Pe curand !