duminică, 31 octombrie 2010

NOU IN CAMERA....


Cainele, pisica, hamsterul, papagalul, pestii, dihorul si multe alte vietati au devenite animale populare care se gasesc tot mai mult in casele oamenilor.Unii le cresc din dragoste, altii fac o afacere din aceasta activitate sau le iau ca pe un moft, adica din snobism, pentru ca au aflat ei ca ''se poarta'' anumite animale de companie.De exemplu, unii isi cumpara caini puternici de talie mare care impun agresivitate si protectie,in timp ce catelusii din categoria toys sunt accesorii vestimentare. Cei mai multi se ataseaza de aceste animale indiferent de infatisarea lor, daca au coada scurta sau defecte de aplomb.
Saracia oamenilor este resimtita si de animalele acestora.Foarte multi proprietari isi hranesc necorespunzator companionii, se rezuma la hrana ieftina(si multa) care e obtinuta din deseuri si nu are calitati nutritive , nu respecta regimul de hrana in concordanta cu varsta si afectiunile acestora , ori consulta foarte rar medicul veterinar.
O locuinta fara un animal mi se pare statica, lipsita de viata, imi induce o stare de plictiseala, monotonie si inactivitate. Astfel de spatii nu ma reprezinta, inca din copilarie am avut alaturi de mine cel putin un necuvantator , ca sa nu mai spun ca am gazduit si numarul maxim posibil.
Pentru locuinta de la Braila cuvantul cheie este FELINA , iar mai nou camerei mele de camin din Agronomie i se atribuie cuvantul ROZATOR.Eu si colegii de camera am cazut de acord sa adoptam un porcusor de Guineea.Familia lui nu l-a mai dorit , a invocat ca era chinuit de alti semeni din specia lui si cine stie care ar mai fi motivele
Animalutul are 2 ani impliniti, are roba de culoare neagra cu alb(e avocat), o mica pata portocalie pe cap iar nasul si mucoasa labiala de culoare roz.Este cam rotund, cred ca intr-o saptamana mananca aproximativ greutatealui corporala.Membrele posteriare sunt asemenea unor bete de chibrit infipte intr-un cartof.
Unul dintre colegii de camera il striga Anton, desi este total inconstient de acest nume si de oricare altul, ca sa-i atragi atentia, este suficient sa pronunti orice cuvant sau sa il ademenesti cu legume sau fructe.
Nu are simtul masurii cand e vorba de hrana, incalca chiar si regulile elementare de igiena: mananaca, doarme si se spala in acelasi loc unde isi face necesitatile fiziologice.Ii place sa aiba asternutul foarte subtire, eventualul surplus din locul de odihna il indeparteaza fara discutie.
Hrana lui este alcatuita din legume si fructe proaspete, alaturi de radacinoase si cereale.Nu-i place sa consume acelasi tip de hrana consecutiv, insa eu il mai pacalesc, desi ceea ce-i ofer sunt adevarate delicatese.
Ideea adoptarii unui rozator in camera dateaza de anul trecut , insa abia acum cateva saptamani s-a concretizat.Ingrijirea acestuia este mult mai minutioasa decat cea a unei pisici, iar mie imi lasa impresia ca nu e pe deplin multumit de conditiile pre care i le ofer.Pisica pare ceva mai recunoscatoare ,e mai intelegatoare si mult mai afectuoasa.
Indiferent de ce animal ingrijesti, hrana corespunzatoare si spatiul necesar miscarii acestora sunt factorii primordiali pentru cresterea lor adecvata.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu