Am dreptate ?
Nu am mai intrat de vreo 10 zile pe blog , am fost ocupat, nu a mers netul iar invatatul imi ocupa foarte mult timp.E perioada colocviilor care precede sesiunea de examene, si chiar nu imi este deloc usor, insa fac tot ce imi sta in putere pentru a fi cat mai pregatit.
Sunt la Braila, peisajul cotidian este unul pe placul meu : liniste pe strazi, nu este aglomeratie, orasul nu a facut cunostinta cu poluarea.Desi am mult de invatat mai ies si pe-afara pentru a ma recreea.
Astazi am trecut pe langa un grup de munctori de la un santier...Oamenii acestia realizeaza o activitate foarte dificila, in conditii grele, fara sa respecte normele muncii (din cauza faptului ca sunt inconstienti de eventualele accidente sau pur si simpu nu sunt instruiti de superiori).
Curtea facultatii unde studiez este un adevarat santier , un furnicar de muncitori si inevitabil mereu trec pe langa ei si "le studiez" activitatea .
Nu stiu cum erau muncitorii inainte, dar va spun ca de cand ma stiu nu am sesizat nicio schimbare in tipologia muncitorului de rand.Muncitorii romani pot avea diverse siluete si inaltimi, toti sunt adeptii glumelor de santier, iar majoritatea pauzelor sunt dedicate fumatului (eventual tigari contrafacute, din Moldova sau Ucraina deoarece sunt mai ieftine).
In timpul sezonului cald, muncitorul se rezuma la un o tinuta lejera si sumara, articolul vestimentar si protector il reprezinta palaria sau sapca, cei mai multi dintre acestia prefera sa lucreze "la bustul gol".Randamentul si-l asigura prin cantat (de remarcat faptul ca rampa de lansare a lui Costel Busuioc a fost santierul) iar non valorile artistice se rezuma doar la fluierat.Nu va imaginati acum ca se interpreteaza muzica de calitate, cel mult folclor si se prefera refrenele ritmate.
Munca ii epuizeaza iar pauza de masa reprezinta momentul prielnic pentru redobandirea fortelor.Toti sunt aprovizionati cu pachetel pregatit de acasa.Am constatat ca cei batrani isi mai iau si mancare la borcan, in timp ce tineretul e adeptul sandwichurilor iar altii prefera sa muste din rosii si sa intinda mezelurile prin borcanul de mustar, doar unul pentru toata echipa (probabil lucrurile sunt foarte bine puse la punct si sa stie dinainte cine e responsabil cu aprovizionarea mustarului).Muncitorii nu neglijeaza hidratarea oranismului, pet-urile circula din mana la mana ....la gura la gura iar de microbi nici nu se pune problema).
Sunt munctori care fac treaba de mantuiala insa eu ii incurajez, ma refer la cei care sunt foarte prost platiti si care sunt exploatati.
Ziua de munca se termina...la sfarsitul programului de lucru muncitorii se igienizeaza dupa posibilitati, cei care au in preajma si o sursa de apa se considera cei mai avantajati, spalatul "la canal" sau "la furtun" este precum apa pentru rata.
Munca innobileaza omul...
vineri, 28 mai 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu